Gezond Verstand

Door Slapstick op maandag 3 augustus 2009 16:42 - Reacties (10)
Categorie: Serieuze Blogzz, Views: 3.815

"Gebruik je gezonde verstand is een wijdverbreide zegswijze die aan duidt dat men beter kan vertrouwen op eigen eenvoudige waarneming, ervaring en redenering dan op ingewikkeld gefilosofeer, dogma's of kennis die door anderen is verzameld. in het Engels common sense" bron: wikipedia

Tegenwoordig lijkt het wel of dat mensen hun common sense helemaal verloren zijn. Gisteren kreeg ik een ingeving tijdens het tv-kijken. De vraag was: wat moet je roepen tegen de persoon als diegene overboord valt?

Denk er maar eerst eens over na, het antwoord staat hier. Grapje, je moet "zwem" roepen tegen die persoon, want als diegene in paniek raakt dan kan het wel eens zijn dat hij vergeet te zwemmen. Een leuker voorbeeld: Op Animal Planet is op dit moment een reclame waarbij ook de common sense van mensen word aangekaart. Ik heb deze geprobeerd te zoeken maar heb hem jammer genoeg niet kunnen vinden. De meeste tweakers kijken toch naar Discovery en Animal Planet en zullen de reclame waarschijnlijk wel kennen.

Bestaat het gezond verstand eigenlijk wel? Is het niet gewoon een farce en houd het eigenlijk in dat wij alles moeten aanleren voordat we iets doen. Dat wij van onze ouders moeten leren dat we moeten zwemmen als we in water vallen. Nou jah, eigenlijk leer je dat van een badmeester/juffrouw, maar toch. Het gaat om het voorbeeld.Met daaruit deze zin:

"Gezond verstand is de verzameling vooroordelen die we rond ons achttiende verworven hebben"

Als ik de wereld bekijk dan zie ik dat er weinig aan common sense word gedaan, dat als mensen dat wel hadden gedaan, de kredietcrisis nooit was ontstaan en dat de hele wereld een heel stuk gelukkiger zou zijn. Maar zoals in de bovenstaande video duidelijk wordt aangegeven, zouden we dan ook zover zijn in de technologische ontwikkelingen? Mij dunkt van niet. Zou de wereld gelukkiger zijn? mijn gezond verstand zegt van wel, maar nu durft ik het ook niet meer met zekerheid te zeggen...

Volgende: Waarom, waarom? 08-'09 Waarom, waarom?
Volgende: 24 inch monitor nu voor maar  €168,71 06-'09 24 inch monitor nu voor maar €168,71

Reacties


Door Tweakers user Slapstick, maandag 3 augustus 2009 16:43

[disclaimer]

Ik heb deze post opgeschreven om mijn gedachten een beetje weer te geven. Het is een warboel, maar deze ronde laat ik het gewoon zo. Zo krijgen jullie ook nog een keer een kijkje in mijn gedachten :+ [/]

Door Tweakers user Sebas1979, maandag 3 augustus 2009 16:51

ik vind 'gezond verstand' een term die vooral gebruikt wordt om verder nadenken de kop in te drukken. wordt vooral gebruikt door mensen die eigenlijk juist niet slim genoeg zijn om verder te denken, en hopen een discussie in hun voordeel te beslechten door te stellen dat 'iedereen met een beetje gezond verstand weet dat X' .

Door Tweakers user kami124, maandag 3 augustus 2009 17:33

Ik snap die van die auto en die geit niet 100% :P dus waar moet ik dat kunnen vinden op wikipedia?

edit: ahaa found it :P http://nl.wikipedia.org/wiki/Driedeurenprobleem

edit 2: kijk toen ik deze regel las snapte ik heel het verhaal in 1 keer: We veronderstellen dat de presentator altijd een van de deuren met een geit erachter opent

edit 3 @ Confusion: zegt: Wie bijvoorbeeld vindt dat hij een afwijkende mening kan hebben over sommige van de dingen die in dat filmpje getoond worden, Kijk een mening en een feit verwarren is idd heel dom, maar eerst heel kritisch naar iets kijken voordat je het met een feit eens bent is volgensmij juist iets wat je wel in je moet hebben om een beetje goed te kunnen onderzoeken.

[Reactie gewijzigd op maandag 3 augustus 2009 20:28]


Door Tweakers user Confusion, maandag 3 augustus 2009 17:35

Wat je gezonde verstand je vertelt verschilt van mens tot mens. Als je je voldoende met een onderwerp hebt beziggehouden, dan ontwikkel je vanzelf 'gezond verstand'/intuitie ten aanzien van dat onderwerp. Ik denk niet dat veel wetenschappers het er mee eens zijn dat 'common sense is worthless in science': ze gebruiken voortdurend hun gezonde verstand om te voorspellen wat er uit een experiment gaat komen. Daarbij maakt het niet uit of je fruitvliegjes onderzoekt of een of ander quantummechanisch verschijnsel: na een tijdje heb je dat intuitieve begrip van het onderwerp wel.

Het probleem is niet dat mensen gezond verstand missen: het probleem is dat ze hun verstand, in welke vorm dan ook, onvoldoende gebruiken voor ze ergens iets over zeggen. Wie bijvoorbeeld vindt dat hij een afwijkende mening kan hebben over sommige van de dingen die in dat filmpje getoond worden, zoals dat experiment met die drie deuren, die is per definitie direct gediskwalificeerd.

[Reactie gewijzigd op maandag 3 augustus 2009 17:38]


Door Tweakers user Giant87, maandag 3 augustus 2009 21:11

Fout, je moet "blijven drijven" roepen. :p Door te zwemmen raak je eerder onderkoeld en uitgeput.

Door Tweakers user Chip., dinsdag 4 augustus 2009 00:23

Thanks voor de video, was erg interessant. Hoewel ik het meeste al wist :P

Door Tweakers user MicGlou, dinsdag 4 augustus 2009 06:56

Interessant filmpje alhoewel er een aantal elementen worden aangehaald waarvan ik het verband niet snap... Wat heeft bijvoorbeeld een niet-newtoniaanse stof nou met common sense te maken? Omdat het niet doet wat men direct verwacht vanwege de eigenschappen? Het wordt ook verder niet onderbouwd waarom het wordt aangehaald, sorry maar het filmpje is leuk maar rammelt toch wel een beetje.

Door Tweakers user mzziol, dinsdag 4 augustus 2009 10:15

Fuck. Ik kan er gewoon niet bij dat wisselen van deur je kansen verhoogd :P.

Door Tweakers user Sebas1979, dinsdag 4 augustus 2009 10:42

@mzziol: bedenk m dan eens met 100 deuren: 99 geiten, 1 auto. jij zoekt 1 deur uit, en vervolgens worden er 98 geit-deuren geopend. wisselen?

Door Tweakers user kami124, dinsdag 4 augustus 2009 15:22

@ sebas1979 plus hou er rekening mee dat die 98 deuren niet helemaal willekeurig worden genomen. Zo zal de deur waar de auto achter zit NOOIT geopend worden.

in princiepe kun je als je bij je eerste keus blijft het zo zien dat je maar 1 deur van de 100 gekozen. Ga je naar de andere deur dan heb je eigenlijk 99 van de 100 deuren gekozen. (je kan beter als eerste de deur kiezen waar je van denkt de auto niet achter te zitten)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 4 augustus 2009 15:23]


Reageren is niet meer mogelijk