Duurzaamheid in mijn ogen

Door Slapstick op maandag 11 oktober 2010 19:42 - Reacties (9)
Categorie: Serieuze Blogzz, Views: 3.085

Duurzaamheid, iedereen heeft er zijn ideeën over, niemand kan precies aangeven wat het wel is. Het heeft iets te maken met "milieu en toekomst" en nog talloze andere opties.
Duurzaamheid is aansluiten op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen"
zoals al decennia geleden opgeschreven.

Maar is duurzaamheid dan haalbaar? Kan ik als consument gewoon leven zonder dat mijn nageslacht daar last van heeft? Kan ik nu plastic kopen zonder dat daar een fossiele brandstof voor nodig is? Kan ik mijn kleren wassen zonder het oppervlaktewater te beschadigen?

Nee, dat kun je niet. Natuurlijk zijn er biologisch afbreekbare plastics, zoals PLA maar deze hebben weer een groot landoppervlakte nodig voor de productie. Net zoals biobrandstoffen.

Als we naar het verleden kijken is eigenlijk pas in de oertijd, ongeveer ergens voordat het metaalbewerken was uitgevonden waren mensen duurzaam bezig. Daarna is gebruik gemaakt van niet duurzame materialen en toch duizenden jaren later leven wij nog. Het is of blijft de eerste poos nog een utopie dat wij duurzaam kunnen leven, wij kunnen wel de tijd verlengen dat dingen opraken door andere materialen te gebruiken.

Wat is in mijn ogen duurzaamheid dan? Teveel om op te schrijven. In het gehele stuk hierboven heb ik de drie "P's" nog weggelaten. Duurzaamheid draait niet alleen maar om "Planet". "People" heeft net zoveel invloed, de sociale kant van duurzaamheid. Even een voorbeeld om dat duidelijk te maken: kunnen wij dus vruchtbare gronden gebruiken voor ethanolproductie terwijl er mensen sterven van de honger?

Een leuk voorbeeld wat in mijn ogen echt duurzaam is, is van de schillen van kokosnoten houten planken maken. Veel, niet alle!, kokosnoot schillen blijven liggen bij de plantages. Deze kunnen d.m.v. enkele stappen omgetoverd worden tot een plank met mdf kwaliteit. Natuurlijk bij de productie is energie nodig, maar er wordt ook werkgelegenheid gecreëerd in derdewereldlanden en wat nu afval is wordt gewoon verbruikt.

De chemicaliën die nodig zijn voor de productie van MDF worden bespaard. Maar daar staat natuurlijk weer tegenover dat de planken vanaf de productie naar de verkoop moeten worden vervoerd. Wat dan misschien weer een enorme hoeveelheid fossiele brandstof zou kunnen kosten.

Zou hiervoor een cradle to cradle analyse volstaan? misschien wel? maar zou dan de sociale aspecten weer worden meegenomen? waarschijnlijk niet? Zou jij in de plaatselijke gamma binnen een minuut kunnen zien dat die kokosplank echt duurzaam is? Waardoor je misschien wel die euro meer wilt betalen? Ik mag het hopen :)

Volgende: The Voice of Holland 10-'10 The Voice of Holland
Volgende: Marktplaats toestanden V&A | | 10-'10 Marktplaats toestanden V&A | |

Reacties


Door Tweakers user Slapstick, maandag 11 oktober 2010 19:43

Wat vinden jullie trouwens van mijn nieuwe opmaak?

Door Tweakers user dcm360, maandag 11 oktober 2010 19:46

Slapstick schreef op maandag 11 oktober 2010 @ 19:43:
Wat vinden jullie trouwens van mijn nieuwe opmaak?
Ah, er stond zelfs nog tekst! De header is dus een beetje hoog ;) Maar wel mooi.

Door Tweakers user Tsurany, maandag 11 oktober 2010 19:47

Op een blog komen waarbij de header zo'n 50% van de website in beslag neemt is erg demotiverend.

Door Tweakers user Slapstick, maandag 11 oktober 2010 19:58

Dit is volgens mij beter :)

Door Tweakers user Spesh, maandag 11 oktober 2010 19:58

Tsurany schreef op maandag 11 oktober 2010 @ 19:47:
Op een blog komen waarbij de header zo'n 50% van de website in beslag neemt is erg demotiverend.
Jou uitgerekte header met standaard photoshop effecten trekt anders ook geen volle zalen. :P

Wat wel leuk om te weten is, is dat mensen die duurzaam bezig proberen te zijn bijna geen verschil maken omdat ze zich onbewust op andere vlakken extra asociaal gaan gedragen, is een keer onderzoek naar geweest.

Ik wil niet doom denkerig overkomen maar de enige oplossing om echt de balans te herstellen op de aarde is door veel minder mensen, we zijn gewoon een ware mensenplaag geworden die de hele aarde uitput, helaas is het lastig om er een humane technisch haalbare oplossing voor te bedenken maar vroeg of laat komt de natuur zelf wel een keer met een oplossing..

[Reactie gewijzigd op maandag 11 oktober 2010 20:05]


Door Tweakers user analog_, maandag 11 oktober 2010 20:47

duurzaamheid lijkt me toch niet zo moeilijk te definieren? Duurzaamheid is een handeling, object of een gedachte waarbij er zo zuinig mogelijk wordt omgegaan met bronnen (mensen, olie, ... ).

Uiteindelijk moet kan je voor jezelf oordelen hoe jij 'duurzaam' bent. Het is vrijwel onmogelijk om alles in te factoren aangezien je nogal snel te maken krijgt met gigantische statistiek.

In hetzelfde thema moet je eens zoeken op wiki of je de human-survival-toolkit kan vinden. Er is een rapport van TNO dat resource scarity onderzoekt en voorspelt van wat wetenschappers mee denken alle andere resources te kunnen produceren. Soort van toolbox voor toekomstige generaties.

Door Tweakers user Dooievriend, dinsdag 12 oktober 2010 00:10

Pff, vééél te simpel voorgesteld. Plastiek kan gerecycleerd worden bijvoorbeeld, en waswater gezuiverd voor je het bij het grondwater gooit. Oké, dit kost energie, maar de kan je opwekken door bijvoorbeeld zonne-energie of windmolens te gebruiken.

Een ander voorbeeld: er is genoeg voedsel, dus waarom met de overige velden geen ethanol produceren? Dat is relatief duurzame energie, dusja. Dat sommige mensen niet van het (voldoende) voedsel kunnen eten, ligt niet direct aan de ethanol, maar aan de ongelijkheid tussen arm en rijk.

Die kokosplanken, dat is een druppel op een hete plaat. Kokosschillen zijn biologisch afbreekbaar, dat is geen restafval dat problemen veroorzaakt.

Wat écht helpt, is zuinig zijn op wat je hebt, bewust sorteren, en lekkende kranen repareren. Meestal gaat duurzaamheid hand in hand met geld sparen. Neem de fiets in plaats van de auto. Gebruik gas in plaats van mazout. Doe lichten uit als er niemand in een kamer is. Probeer de (dure) bruine restafvalzak minder vaak buiten te zetten door goed te sorteren. Was je auto met een paar emmers water in plaats van de tuinslang. Vang regenwater op. Installeer zonnepanelen.
Al deze dingen zijn goed voor je portemonnee, vaak omdat de staat er extra subsidies (zonnepanelen, fietsen naar het werk) of belasting (benzine, diesel, bruine afvalzak) op heft. Het zijn niet die kokosplanken die een verschil maken, maar de algehele levensattitude: smijt geen eten weg, doe je oude kleren naar een tweedehands, eet wat minder vlees etc. Als je al deze dingen in orde krijgt, dan pas is het nuttig om kokosnootschillen te recycleren.

Dat is hét grote voordeel van het kapitalisme: geld laat toe mensen aan te zetten om dingen te doen die goed zijn voor het algemeen belang. Als er echt een olietekort dreigt, zal de prijs zodanig de hoogte in gaan, dat we automatisch besparen, en zelfs heel hard naar alternatieven gaan zoeken. Momenteel staat de prijs te laag, ondanks belastingen, om zuinig met olie om te gaan. Vertienvoudig de prijs, en het CO2-probleem is opgelost. Lang leve het kapitalisme! Nu nog mensen zoeken die mee willen met dit verhaal...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 12 oktober 2010 00:13]


Door Tweakers user Slapstick, dinsdag 12 oktober 2010 01:38

Ja, plastic kan hergebruikt worden, maar dit is wel maar een bepaald aantal keer ;). Een groot gedeelte gaat nu de vuilverbrandingsovens in, waar ze aldus gebruikt worden als fossiele energieopwekker.

En de chemicaliën die gebruikt worden voor wassen zijn niet te hergebruiken, nog niet i.i.g. Dus dan kun je het wel er uit zuiveren, maar dan heb je weer afval? Natuurlijk beter dan het te laten opbouwen in het grond en oppervlaktewater.

En je onderstreept precies wat ik bedoel. Duurzaam leven is uitstellen dat de natuurlijke bronnen opraken, in de hoop dat er ooit voor alles een oplossing gevonden wordt.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 12 oktober 2010 01:39]


Door Tweakers user Lunacy, woensdag 13 oktober 2010 13:11

Wat een flauwekul allemaal. Ik kan me enkel beetje vinden in de mening van Spesh dat we met veel te veel mensen zijn op deze planeet. Denk dat je ook moeilijk het tegendeel kan beweren.
Over duurzaamheid: Wat maatk het nou uit of jij je auto wast met een emmer minder water of een zak restafval minder buiten zet als we met zijn allen al onze oude troep naar Afrika laten exporteren waar die uiteraard niet mileuvriendelijk verwerkt wordt. We willen al ons producten aan spotprijzen kopen maar omdat mogelijk te maken worden ze in ontwikkelingslanden geproduceerd waar ze geen besef hebben van milieu.
Lang leve het kapitalisme?!? Zeg niet dat ik tegen kapitalisme ben maar denk dat het meestal duurzaamheid in de weg staat ..

Reageren is niet meer mogelijk