Liflafjes

Door Slapstick op zondag 12 februari 2012 10:52 - Reacties (4)
Categorie: De Haboër, Views: 2.356

Het is een zaterdagmiddag en ik ben al aan het badderen. Dat doe ik eigenlijk normaal nooit zo vroeg, maar nu heb ik een goede reden. We gaan uit eten met het hele gezin, dat hebben we aangeboden gekregen omdat alles ik een kennis wat geholpen had. Daarvoor wilde ik geen geld hebben en toen gaf hij mij een eetbon gegeven. Ik gooi er maar wat extra shampoo tegenaan en bedenk me wat ik straks zal bestellen. Heb me vandaag al niet veel gegeten, want dan heb je ’s avonds meer trek hè. Het zal waarschijnlijk wel een grote dikke biefstuk worden, schat ik zo.
Ik heb ondertussen de beste ‘manjërstursun böks” aan en de nieuwe klompen voor de dag getoverd. De rest is al klaar dus we kunnen gaan. We moeten er wel een eindje voor rijden, want het is ergens in Ede, maar wat geeft dat, dan kom je ook nog eens de straat uit, zal ik maar zeggen. Na een poosje zoeken komen we bij het restaurant, waar we wezen moeten, aan. Potjandikkie, nog aan toe. Allemaal van die dikke Mercedessen en Audi’s en daar komen wij aan met die oude Trabant. Dan nog het restaurant zelf, allememaggies, wat een chique gedoe. Zou het wel wat voor ons wezen, vraag ik aan de vrouw, het lijk mijn heel geen ding waar ons soort mensen heen gaan? “Och best, jij moet niet altijd gelijk van die vooroordelen hebben, het zal wel loslopen”antwoordde mijn vrouw.
Wij naar binnen, gelijk pakt een ober, die buigt als een knipmes, onze jassen aan en zet ons aan een tafel met een hele boel van die lege glazen. Daar heb je toch niets aan, die moeten ze vol doen, dacht ik. Het is allemaal sjiek de friemel hier, niets voor boeren van de dijk, de jongens van de stamppot, zal ik maar zeggen. “Wat willen jullie voor wijn hebben” vroeg de ober. Ik lust heel geen wijn, dat is niet te drinken dat zure spul, dan heb ik nog liever een glas melk. Doe mij maar een pils dan, of een jonkiej, dat kennen ze niet eens. We kiezen allemaal maar voor een glas Appelsientje, wel verse geperst volgens dat knipmes.
Dan komt de kaart tevoorschijn. Allemaal dure woorden en ik snap echt niet wat er staat, het blijft gokken wat ik bestel. Het zal me benieuwen wat ik krijg, mompelde ik in mezelf. Iets later komt het eraan een heel klein hapje van dat groene spul. Het is net van dat piccalilly, maar het smaakt wel goed. Alweer zo’n klein hapje, dat lijkt wel varkensvoer en het smaakt er ook nog eens naar. Niets aan, dat spul. Nu komt het hoofdgerecht volgens de ober, maar man man man, je ziet het zowat niet liggen. Zo’n klein beetje dat stop je in een holle kies. Je zou honger krijgen onder het eten.
Misschien hebben we meer geluk met het nagerecht. Ik ben toch een behoorlijk papkindje, maar ook het nagerecht is amper een goede hap van die tuttifrutti, maar dan met een heel moeilijk woord. Nee, het was goed bedoeld dat etentje, maar het was niets voor ons, al die liflafjes. We gaan met een lege maag weer richting huis in de Trabant. Als we de borden van ons dorp weer zien zeg ik: “zullen we even langs de patattent rijden jongens?” Nou dat viel wel in goede aarde, dat moesten we maar eens doen. Alleen mijn vrouw vond het maar niets. Het is een schande voor de buurt en de familie, zei ze terwijl ze eigenwijs in de Trabant bleef zitten.

“Een boer en een varken hebben ook nooit genoeg”

Volgende: Dialect: "Liflafjus" 02-'12 Dialect: "Liflafjus"
Volgende: Wie mit dun kat speult, wort dur ligt deur ekrapt 01-'12 Wie mit dun kat speult, wort dur ligt deur ekrapt

Reacties


Door Tweakers user Slapstick, maandag 13 februari 2012 10:56

Wat onbekende uitdrukkingen en woorden:

"manjërstursun böks” Ik heb werkelijk waar geen idee :P
"
  • Sjiek de friemel" ................Overdreven netjes
  • "liflafjes"............................... Kleine gerechten
  • "Allememaggies"............... Bassie en Adriaan
  • "jonkiej"................................ Jonge Jenever
  • "In goede aarde vallen".... Werd wel gewaardeerd

[Reactie gewijzigd op maandag 13 februari 2012 13:39]


Door Tweakers user servies, maandag 13 februari 2012 14:11

manjërstursun böks
manchester broek / ribfluwelen broek.
Zo moeilijk is het niet.

Wat ik me alleen afvraag: Is het (de dialect versie) fonetisch opgeschreven of is de geschreven versie echt zo?

Door Tweakers user Slapstick, maandag 13 februari 2012 14:13

Er bestaat geen officiële geschreven spelling, dus dit is fonetisch/gegokte spelling

Door Tweakers user firebird_1979, dinsdag 14 februari 2012 04:38

Lijkt wel uit het veen te komen ja, Niekarks ofzo.

Reageren is niet meer mogelijk